ALGUER INTERNACIONAL

FESTA DE L’ESCOLA PER LA NOSTRA LLENGUA

Els dies 14 i 15 de maig s’ha realitzat per quarta vegada la “Festa de l’Escola per la Nostra Llengua”, organitzada de manera entusiasta per el Grup de Mestres del Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori, enguany la festa es va desdoblar en dues jornades donada la gran participació i de mestres. La primera sessió es va realitzar al “Liceo Cientifico Fermi” i la segona al Teatre Cívic de la Ciutat.

LLIURAMENT DELS PREMIS “ALGHERO DONNA” 1997

Al Teatre Cívic de L’Alguer el dia 31 de maig es van lliurar els premis “Alghero Donna” una iniciativa conjunta de “L’Azienda Autonoma di Soggiorno e Turismo” de L’Alguer i la publicació cultural “ Salpare” (Salpar). Enguany les premiades han estat:

Secció Narrativa: Cristina Comencini, amb l’obra “ Il cappotto del Turco”

Secció Poesia: Laura Lilli, amb l’obra “Dolce per le Formiche”

Secció Periodisme: Lilli Gruber

RECERCA ARQUEOLÒGICA AL CENTRE HISTÒRIC DE L’ALGUER

Del 18 de maig al 6 de juny, i del 3 al 30 d’agost, han estat realitzades dues campanyes de recerca arqueològica al Centre Històric de la Ciutat. Les excavacions han estat realitzades a la plaça de la Santa Creu i a una part de l'Hospital Vell, dues de les zones de més interès i més antigues de l’Alguer Vella. Aquesta recerca ha estat realitzada sota la direcció de Marco Milanese amb el suport de la Sobreintendença Arqueològica de Sàsser, les Universitats de Sàsser, Gènova i Siena, així com del municipi alguerès.

RECOPILACIÓ DE “XISTOS” ALGUERESOS

El Sr. Ciro Fadda és el recopilador d’un ampli repertori de “xistos”, sota aquesta denominació trobem una manifestació molt característica de la població catalana de Sardenya, és un recull dels diversos “malnoms” amb els quals els algueresos es designaven entre si. Aquesta recopilació d’interès etnolingüístic va ser presentada el passat 23 de juny a la Sala de Congressos de Sant Francesc i ha estat editada per Edicions del Sol de L’Alguer.

FESTA D’ESTIU A VALLVERD

El passat sis de juliol és va celebrar al Santuari de la Madona de Vallverd la Festa d’Estiu dels Socis d’Òmnium Cultural de L’Alguer. Enguany va tenir una amplia participació popular, més de 350 persones, i durant la festa és van poder escoltar diversos grups musicals algueresos, recital de poesia, i celebracions religioses realitzades en alguerès. La organització dels actes va ser realitzada de manera brillant per part dels membres del Grup Arboix del Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori

ESTUDIS UNIVERSITARIS D'ESTIU

A Barcelona, la darrera setmana de juliol s'han celebrat els Estudis Universitaris d'Estiu en els quals han participat 24 alguereses i algueresos. Al llarg de cinc dies, membres del Grup Arboix i mestres i professor de L'Alguer han compartit un programa d'aprenentatge lingüístic i de vivència cultural de les formes de vida, de l'art i del paisatge català. Els EUA es varen realitzar al Centre Martí Codolar dels P.Salesians, del barri d'Horta de Barcelona.

IV ESCOLA D’ESTIU DE L’ALGUER

Enguany per IV any consecutiu s’ha realitzat l’Escola d’Estiu de L’Alguer, com sempre oberta i gratuïta a tots els mestres i professors de la ciutat interessats en el coneixement i ensenyament de la llengua catalana de l’Alguer, els cursos tenen el reconeixement de la Càtedra de Català de la Universitat de Sàsser i del Provveditore agli Studi di Sassari. Enguany la sessió inaugural va anar a càrrec del Professor Blasco Ferrer de la Universita di Cagliari. Els cursos que es van desenvolupar durant la primera setmana de setembre van contar amb la participació de les professores: Carme Minguella, Lola Camps, Teresa Ribas i Dolors Flamerich, amb diversos tallers per cercar eines de suport per l'escola d'alguerès. El professor Antoni Arca, va participar amb la realització d’un taller de lectura en Alguerès i el Professor Antonello Colledeanchise un sobre la cançó algueresa. Destaquem que per primera vegada es va realitzar un curs dedicat a informàtica aplicada a l’ensenyament, impartit per el Professor Gustau Navarro de la Universitat de Barcelona, amb material molt innovador procedent en part del Programa d’Informàtica Educativa (P.I.E) que el Govern Català elabora per a les escoles, i també amb les eines que ofereix el CD-Rom didàctic “Quina colla tan divertida”, una interessant obra que permet treballar amb els diferents dialectes catalans, entre d’altres l’alguerès.

LOS MINYONS ALGUERESOS SALUDEN LO MÓN

El Centre de Recursos Pedagògics ‘Maria Montessori’, Òmnium Cultural de l'Alguer i l'Istituto Professionale per l'Industria e l'Artigianato (IPSIA) de l'Alguer, convoquen un concurs de realització de pàgines Web sota el títol “Los Minyons Algueresos Saluden lo Món” amb la intenció que les generacions més joves de l'Alguer presentin, des de la pròpia perspectiva, la seva ciutat al món, alhora que potencien la utilització de la llengua pròpia de la ciutat, el català de l'Alguer. Els projectes de pàgines Web tindran d'incloure obligatòriament tres versions lingüístiques: l'alguerès com a llengua de la ciutat i vincle de comunicació amb tota la comunitat catalana, l'italià per la seva presència com a llengua de l'estat italià i l'anglès per la seva importància en les comunicacions internacionals i com llengua hegemònica al si d'Internet. Participen en aqueix concurs minyons de les escoles d'ensenyament primari o secundari de l'Alguer, presentant un únic projecte coordinats obligatòriament d'un mestre/a o un professor/a. Els criteris de valoració dels treballs presentats seran: l'originalitat, la qualitat i rigor científic, la presentació, la interactivitat, lo valor formatiu del projecte i la correcció lingüística El lliurament dels premis se produirà en el trancurs de la Vª Escola d'Estiu de l'Alguer el mes de setembre 1998.

FESTA DEL TEATRE AL CARRER

Dins de les celebracions de la Festa Patronal de Sant Miquel, els dies 27, 28 i 29 de setembre es van realitzar la quarta edició de la “Festa del Teatre de Carrer”, organitzada per l’Associació Cultural Càlic, amb el suport del Municipi. El programa d’enguany va comptar amb diverses i interessants actuacions de grups de diverses contrades europees i especialment d’algunes companyies catalanes. En el si d’aquestes jornades festives es van realitzar també diverses actuacions musicals, destaca la participació de diversos cantants algueresos i del cantautor català Josep Teró.

NOVA COORDINADORA DEL CENTRE DE RECURSOS MARIA MONTESSORI

Des de mitjans de setembre s'ha incorporat al C.R.P. Maria Montessori, en qualitat de coordinadora, la nova lectora de català de la Universitat de Sàsser, la Professora Glòria Roig. La llarga experiència professional de la nova lectora i la seva voluntad de treball al si de la comunitat acadèmica, seran una peça important en les noves perspectives que s'obriran al Centre de Recursos i a tota la comunitat catalanoparlant de L'Alguer, amb la recent aprovació de la llei de promoció del català de L'Alguer elaborada per el govern de Sardenya.

DENUNCIA PER UNA PROHIBICIÓ DE PARLAR ALGUERÈS

Els regidors del municipi de L’Alguer Esteve Campus i Antonella Piras han denunciat les practiques repressives d’alguns Hotels de la Ribera del Corall que discriminen als treballadors algueresos. La denuncia donada a conèixer a l’opinió publica a través del periòdic “ AlgheroEco” senyala que la societat VALTUR manté una política de reducció de personal alguerès i afavoreix l’entrada de treballadors procedents de Sicília i Calabria, aquesta política de discriminació als treballadors locals, esta agreujada per el fet que aquesta empresa prohibeix parlar català de l’Alguer entre els treballadors durant les hores de treball.

LLEI DE PROMOCIÓ DEL SARD I DEL CATALÀ DE L’ALGUER

El Parlament Sard desprès d’anys d’elaboració i de diversos problemes plantejats per l’administració central italiana, ha aprovat definitivament una llei que confereix un estatut legal al Sard i en la mateixa mesura dins l’àmbit territorial de L’Alguer a la llengua d’aquesta ciutat. La llei “Promozione e valorizzazione della ,cultura e della lingua della Sardegna” el text del qual podeu trobar integra a les pàgines Web del Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori (www.partal.com/alguer) entrarà en vigor el 1 de gener de 1998. Sense dubtes aquesta mesura legislativa obrirà noves perspectives per a la nostra llengua alhora que reforçarà el treball realitzat a l’escola durant anys per el Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori i Òmnium Cultural de L’Alguer.


Text de:

Gustau Navarro i Barba. navarro@trivium.gh.ub.es

Daniela Tilloca i Fadda. zaza@ssnet.it