ALGUER INTERNACIONAL


El Grup alguerès Càlic edita el disc compacte "Terres de Mar"

El popular grup musical alguerès Càlic ha tret al mercat el seu treball "Terres de Mar", el treball representa una important aportació a la música popular algueresa, l'obra encara que inserida dins del camp de la música tradicional intenta obrir nous espais de creativitat, alhora que mostra les influències mútues entre les formes musicals i culturals de catalans i sards a l'illa de Sardenya.

El Metropolitan Museum de New York acull una obra de Francesc Pinna.

Francesc Pinna és un artista alguerès que va desenvolupar el seu esperit creatiu durant el segle XVI, i malgrat estar oblidat inclús en la seva pròpia ciutat podem trobar algunes de les seves obres al Palau Pitti de Florència, en diverses ciutats de Sardenya, principalment a Càller i una al Metropolitan Museum de New York. Aquesta darrera obra ha permès als especialistes recòneixer altres creacions de l'artista, recentment ha estat presentat a Càller una de les seves obres restaurada a Florència i que és propietat de la parròquia de Vilamar. Malauradament a la ciutat de L'Alguer no és disposa de ninguna de les seves creacions.

Noves publicacions literaries sobre temes algueresos

L'any 1996 ha estat prolífic en l'edició de llibres en alguerès, sense ànim de ser exhaustiu ressenyem aquí entre d'altres: la col.lecció de llibres Aniütxo editada per Antoni Arca i dirigida principalment als alumnes de l'escola elemental; el treball de recopilació dels professors Andreu Bosch i Susanna Sanna que sota el títol "Històries de L'Alguer, entre la marina i la campanya" recullen les històries i records de diversos algueresos d'edat avançada, el treball constitueix una breu però interessant aportació a l'etnohistòria algueresa, alhora que una mostra lingüística del català de L'Alguer.
Segurament el professor Joan Armengué és l'autor que més llibres ha tret al mercat sobre temes relacionats amb L'Alguer enguany. Tres són els volums que Joan Armengué ens ofereix:
-Ramon Cravellet-Antoni Useri.Rondalles i Cançons Populars. La Celere 1996.
-Llengua i cultura a L'Alguer durant el segle XVIII. Bartomeu Simón.
Curial Edicions 1996.
-L'Epistolari alguerès de Rossend Serra. La Celere-Omnium Cultural 1996.
Aquestes tres obres que coincideixen en la seva publicació durant un mateix període anual, són el fruit de la feina desenvolupada per el professor Joan Armengué aquests darrers anys com a lector de català de les Universitats de Càller i de Sàsser.

Dos diputats algueresos al parlament italià

Fruit de les darreres eleccions del mes d'abril de 1996 dos algueresos estaran a la Cambra de Diputats italiana. Al col.legi electoral de L'Alguer ha resultat vencedor l'advocat Francesc Carboni que era presentat per el PDS al si de la Coalició de La Olivera. Per el col.legi electoral de Sàsser ha estat elegit el metge Paolo Manca, també de la coalició de La Olivera. El Dr.Manca és nadiu de Oschiri, però des de fa anys treballa com a cirurgià a l'hospital de L'Alguer i és considerat un alguerès més. De tots dos esperem un bon treball a favor de la seva ciutat i de la seva gent.

Cultura del Mar. Viatge per les ciutats i terres de la Mediterrània

Entre els mesos d'abril i maig les ciutats de Sàsser i L'Alguer han esdevingut seu de les manifestacions culturals que havien de desenvolupar-se a l'illa de Sardenya dins del marc global del projecte "Culture Dei Mare. Viaggio nella città e terre del Mediterraneo". Aquest era un projecte que implicava a pràcticament a totes les ciutats marineres de la república italiana i al qual estaven vinculades altres ciutats europees, entre d'elles Barcelona i València. Inserit dins aquest projecte de mediterranietat a la ciutat de L'Alguer durant els dies 3 al 5 de maig és va desenvolupar el "Festival Manuel de Falla i la Cultura Mediterrània", amb diverses manifestacions musicals al Teatre Cívic i al claustre de Sant Francesc.

La Festa de L'Escola per la Nostra Llengua

Els darrers dies de maig ha tingut lloc a L'Alguer la tercera edició de la Festa de L'Escola per la Nostra Llengua. Aquesta fita dins el calendari escolar alguerès és organitzada per el grup de mestres del Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori i en la qual enguany han participat més de 600 estudiants de primaria i secundària de les escoles de L'Alguer.

Festa d'Estiu d'Omnium Cultural de L'Alguer

Enguany per segona vegada el Santuari de Vallverd ha esdevingut el marc per a la celebració de la Festa d'Estiu de l'Ommnium Cultural de L'Alguer. Més de trecentes persones han gaudit d'una bella jornada en la que ha hagut cabuda per a tot tipus d'activitats lúdiques. És de resaltar l'àmplia participació popular i la col.laboració per preparar un excel.lent i abundant menjar que ha fet les delicies de la gent.
La jornada s'ha convertit en una mostra de la cultura algueresa amb música, cançó, dramatització... i alhora en punt de trobada i confraternització entre els algueresos i una cinquantena de socis d'Omnium provinents de Catalunya.

El Síndic de L'Alguer rep de la Generalitat de Catalunya la Creu de Sant Jordi

Carles Sechi actual Síndic de la municipalitat algueresa va rebre el 28 de juny de 1996 la Creu de Sant Jordi al Palau de la Generalitat de Catalunya, aquesta és la màxima distinció que ofereix el govern català a les persones naturals o jurídiques que per llurs mèrits, hagin destacat pels serveis prestats a la nació catalana i a la catalanitat. El lliurament d'aquesta condecoració representa un homenatge a tota una trajectòria de defensa de la catalanitat de L'Alguer, alhora que encoratja a les joves generacions d'algueresos a mantenir-se fidels a la seva llengua i identitat.

Festes de Sant Miquel: Cinc dies de Teatre i festa al carrer

Coincidint amb les festes del patró de L'Alguer, Sant Miquel, durant cinc dies l'associació Càlic ha realitzat diverses manifestacions artístiques i culturals als carrers de la ciutat amb una presència massiva de públic durant els esdeveniments dels actes, fet que confirma la validesa de les propostes realitzades. Els grups protagonistes d'aquesta festa del teatre al carrer foren entre d'altres: La companyia d'animació Flic-Flac, els malabaristes de Malabor-los, el grup Origamundi, el cabaret transgressor de Cesare Gallarini i el músic Francesc Miralles.

XIII Edició del Premi "Rafael Sari" de Poesia i Prosa

Coincidint amb les festes de Sant Miquel, el dia 29 de setembre foren lliurats els premis Rafael Sari de Poesia i Prosa en català de L'Alguer. Enguany el premi de prosa fou guanyat ex-equo per Maria Medalla amb "Atracció més aviat fatal" i per Miquel Rondello amb el treball "El campió del barri". En l'apartat de poesia el guardó fou concedit a Antoni Canu per la seva obra "Insidia".

Nous locals del Centre de Recursos Pedagògics
"Maria Montessori"
i d'Omnium Cultural de L'Alguer

Continuant en el procès de consolidació d'aquestes dues institucions culturals alguereses, uns nous locals són oberts al públic al Carrer de la Marina 33,1r ( Via Carlo Alberto), aquestes noves dependències foren inaugurades durant el mes d'octubre amb una important presència de ciutadans i de diverses personalitats de la vida cultural i associativa de la ciutat.
La inauguració fou presidida per Don Mateu Guillot president d'Omnium Cultural de L'Alguer, i amb la presència entre d'altres personalitats de: Josep Millas (President d'Omnium Cultural)
Joaquim Arenas (Servei Ensenyament del Català. Generalitat de Catalunya), Ignasi Delogu
( Director del Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori i Catedràtic de Llengua i Cultura Catalana a la Universitat de Sàsser) Dr. G.Cegli (Provveditore agli Studi), i el Prof. Mastino (President de la Facultat de Lletres i Filosofia de la Universitat de Sàsser) que portava la representació en aquest acte del Rector de la Universitat de Sàsser.
Una vegada finalitzada la inaguració, els assistens es desplaçaren fins a la que fou la casa de Mossèn Francesc Manunta primer president d'Omniun Cultural de L'Alguer, on unes paraules de Josep Millas i un ram de flors dipositat a la porta de la casa serviren per retre homenatge al desaparegut patrici

XXè congrés de l'Associació Italiana d'Estudis Japonesos

Durant el passat mes d'octubre és va celebrar a la ciutat sarda de Sàsser les sessions del XXè congrés de l' "Associazione Italiana di Studi Giapponesi (Aistugia)", aquest prestigiós congrés que reuni a uns 200 experts sobre la cultura del país del sol naixent, va concloure els seus treballs al claustre de Sant Francesc gràcies al patrocini de l'administració alguresa i amb la presència destacada de l'ambaixador del Japó a Itàlia.

Presentació d'Enllaç, Germanor amb L'Alguer

Enllaç, Germanor amb L'Alguer, és un projecte nascut al si d'Omnium Cultural i que fou presentat el passat 28 d'octubre als locals centrals d'aquesta entitat a la ciutat de Barcelona. Davant una vuitantena de persones, Josep Millas (President d'Omnium Cultural), Joaquim Arenas i Antoni Soggiu, realitzaren la presentació del projecte Enllaç el qual neix amb la voluntat d'enfortir la plataforma mediterrània que configuren els Països Catalans i, d'entre aquests, el més petit i més llunyà de tots , L'Alguer.
L'acció intensa, que per la llengua a l'escola i en el conjunt de la societat algueresa, ha fet des de fa cinc anys Omnium Cultural de L'Alguer, condueix a crear actualment aquesta plataforma per així poder consolidar definitivament aquesta voluntat de treball i de transformació de la realitat algueresa.

Antoni Soggiu rep el Premi Jaume I d'Actuació Cívica Catalana

El metge alguerès Antoni Soggiu va rebre el passat 29 d'octubre al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona el guardó Jaume I d'Actuació Cívica, per la seva militància catalana a L'Alguer. La Fundació Jaume I ha volgut recòneixer així la trajectòria del fundador de Radio Sigma, l'única emissora que ha emès en la nostra llengua a Sardenya. Actualment el Dr. Soggiu impulsa la revista "Verd Alguer" i és un membre destacat d'Omnium Cultural de L'Alguer.


Text de: Gustau Navarro i Barba/Daniela Tilloca i Fadda

Correu Electrònic. E-Mail.


L'Alguer: Daniela Tilloca. zaza@ssnet.it
Barcelona: Gustau Navarro. navarro@trivium.gh.ub.es

ALGUER INTERNACIONAL

Reunió a Roma del CONFEMILI

El Comitè Europeu per les Llengües de Minories en Itàlia, és va reunir a finals de l'any 1996 a Roma amb la presència de 13 minories ètniques i nacionals existents a Itàlia, el Comitè va debatre sobre les legislacions estatals i regionals que els afecten i van preparar el seu programa d'iniciatives per a l'any 1997. A la cloenda de les sessions el CONFEMILI va escollir el nou Consell de Presidència: President el Professor Mimmo Morelli (albanès), Vice-president Bojam Brezigar (eslovè). Consellers: Fabio Chiocchitti (ladí) Carles Sechi (català), Sergio Bonato (cimbro) Giampiero Boschero (occità), Tomas Prader (alemany).

Els Algueresos obren una finestra a Internet

El Centre de Recursos Pedagògics "Maria Montessori" és la primera entitat cultural algueresa que té les seves pàgines web en català instal·lades a Internet (www.partal.com/alguer), aquest fet es produeix gràcies a la col·laboració entre el Centre de Recursos i VilaWeb, el principal servidor de recursos Internet en llengua catalana. El Grup Arboix del Centre de Recursos Pedagògics "Maria Montessori" amb la col·laboració dels responsables de l' "Instituto Professionale per l'Industria e l''Artigianato de L'Alguer" han realitzat la publicació electrònica a Internet de diversos textos que el Centre de Recursos i Òmnium Cultural de L'Alguer havien ja publicat en versió impresa a paper. Els textos que podem trobar a la xarxa són "Tintin" "Robin Hood" i "Pinocchio" (www.ipsia-alghero.org/fumetti/page.htm).

Publicacions literàries de temes algueresos.

A l'últim número d'Alguer Internacional ressenyàvem diverses obres produïdes sobre temes algueresos, oferim ara un complement dels títols més interessants publicats l'any 1996:

-Arca, Antoni. Barceloneta. La Història de L'Alguer ensenyada als minyons. Editorial La Cerele. L’Alguer 1996.

-Arca, Antoni. La torre de l'Esperó. Editorial La Galera. Barcelona 1996.

-Armangué, Joan. Records d'Infància i altres memòries de Francesc Manunta. La Cerele-Òmnium Cultural. L'Alguer 1996.

-AA.VV. Alghero e il suo volto. Editorial Delfino. Sàssari 1996.

-Palomba, Joan. Tradicions, Usos i Costums de L'Alguer. Introducció d'Antoni Nughes. Edicions del Sol. L'Alguer 1996.

-Serra, Antonio. Los Germans Blancs. Per una storia della confraternita di nostra signora della Misericordia in Alghero nei secoli XVI-XVII. Edicions del Sol. L'Alguer 1996

Homenatge a Francesc Manunta

El divuit de gener de 1997, Òmnium Cultural de l'Alguer, conjuntament amb altres Associacions culturals de la ciutat, realitzaren l'acte intitulat "Memòria de Francesc Manunta" en homenatge del que fou el primer president d’Òmnium Cultural a l'Alguer i una de les personalitats religioses de més pes a la ciutat. En l'acte d'homenatge intervingueren Joaquim Arenas, Nicola Marotta, Gianfranco Rissino, Guido Sari, Àlex Susanna i Joan Armangué, aquest últim va presentar al nombrós públic assistent el llibre Records d'Infància i altres memòries textos del mateix Manunta que J.Armengué va curar per a la seva publicació per part de la Cerele i amb el suport d’Òmnium Cultural.

Premi a Ignasi Delogu

Ignasi Delogu, Catedràtic de Llengua i Literatura Catalana a la Universitat de Sàsser i responsable del Centre de Recursos Pedagògics "Maria Montessori", ha rebut el premi del II Concurs Internacional de Poesia "Giovanni Corona", amb un poema titulat "Sera ad Auschwitz", poema de record i homenatge a les víctimes de les atrocitats que patiren milions d'homes, dones i infants en els camps de la mort. Les atrocitats realitzades per el nazisme i el feixisme són una de les pàgines més negres de la història d'aquest segle XX que arriba al seu fi.

Teatre Alguerès

El passat 22 de febrer el grup teatral alguerès de l'Escola Elemental del "Sagrat Cor" va presentar la comèdia "Nadal en una família algueresa" al Teatre Cívic de la Ciutat. Aquesta representació és una de les eines didàctiques d'ensenyament de l'alguerès que porten a terme diverses mestres d'aquesta escola, dirigides per Nicoletta Iannetta.

Jornades de cloenda de la III Escola d'Estiu de L'Alguer

Jornades de cloenda de la III Escola d'Estiu de L'Alguer Els passats 27 i 28 de febrer van tenir lloc les jornades finals de la III Escola d'Estiu de L'Alguer, es tractava de passar revista a la feina desenvolupada per els participants a les seves respectives escoles, després de la participació als seminaris del mes de setembre passat. Es van repassar els treballs dels seminaris de "Lo conte", "La poesia", "La dramatització", "Històries amb Recursos Visuals" amb les professores Carme Minguella i Lola Camps. A la conclusió de les sessions van ser lliurats els certificats d'assistència i aprofitament a cura del professor Ignasi Delogu director del Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori, i Catedràtic de Llengua i Literatura Catalana a la Universitat de Sàsser.

Setmana Santa Algueresa

La Setmana Santa algueresa és una de les manifestacions públiques més importants a la ciutat catalana de Sardenya, no només per als fidels de l'església catòlica sinó per al conjunt de la societat, doncs és una mostra externa dels elements tradicionals de la religiositat catalana. El centre de les manifestacions de la religiositat popular és el preciós simulacre ligni de Jesucrist, una peça que destaca per la seva bellesa i perfecció artística. El vaixell que d'Alacant el portava a Gènova va naufragar a la costa algueresa l'any 1606, des d'aleshores es venerat per la ciutat de L'Alguer i custodiat per la "Confraria del Gonfaló". Enguany han estat convidades a participar a les cerimònies de la Setmana Santa, les Germandats de Torrent (València).

Lliurament d'un bust de Joan Palomba

L'Associació Barcelonina "Amics de L'Alguer", aprofitant els dies festius de la Setmana Santa, ha lliurat a la Ciutat de L'Alguer el bust del mestre Joan Palomba, un dels personatges més emblemàtics de la "Renaixença Algueresa". L'acte de lliurament és va realitzar al Teatre Cívic de L'Alguer amb la presència del Síndic de la ciutat, el qual en nom de la ciutat va rebre el bust i va agrair la generosa donació dels "Amics de L'Alguer". L'acte va servir per realitzar la presentació de l'obra de Joan Palomba: Tradicions, Usos i Costums de L'Alguer. La festa va concloure amb el concert de la Coral de l'Orfeó Martinenc.

Presentació de la "Revista de L'Alguer"

El dia 30 de març a la sala de conferències de Sant Francesc, és va realitzar la presentació del setè volum de la "Revista de L'Alguer" anuari acadèmic de cultura catalana, publicació editada per el "Centre de Recerca i Documentació Eduard Toda" i amb el suport de diverses Institucions públiques de Catalunya, Sardenya i de L'Alguer. L'acte va comptar amb una important presència de públic, i amb l'assistència de diverses personalitats de la vida cultural i política de L'Alguer i de Sardenya. Entre d'altres van dirigir la paraula als assistents, Rafael Caria, Jesús Huguet, Neria De Giovanni i Esteve Campus. Per finalitzar l'acte és va poder gaudir d'un concert de la Coral "Akademia Cantus et Fidis" dedicat a l'artista valenciana Matilde Salvador, la qual era present a la sala i va rebré l'homenatge d'aquesta Coral Algueresa que ara porta el seu nom.

Lliurament dels segons premis "Josep Sannna"

Enguany el Premi Josep Sanna ha estat atorgat a l'obra "Alghero, La Catalogna e il Mediterraneo" treball realitzat per el Departament d'Història de la Universitat de Sàsser i que recull en més de 800 pàgines les actes del Congrés Internacional realitzat l'any 1985 i que sota el mateix títol va congregar a estudiosos d'arreu del món. Els professors Antonello Mattone i Piero Sanna, han estat els encarregats de portar a terme la compilació dels treballs del Congrés.

Primera mostra de llibres dedicats a la dona

Per primera vegada a Sardenya es va organitzar a L'Alguer els passats dies 20 al 23 d'abril, sota el títol "Impronte al femminile", una mostra de llibres realitzats per dones i per a les dones. Aquesta mostra va ser complementada amb diverses taules rodones al Teatre Cívic de la ciutat i amb la presentació d'alguns volums de molt recent creació.

Concurs per escriptores "Alghero Donna"

Enguany durant el mes de maig està convocada la tercera edició del Premi "Alghero Donna" de literatura i periodisme, dedicat a escriptores, poetesses i periodistes professionals. El premi és una iniciativa conjunta de l' "Azienda Autonoma di Soggiorno e Turismo" de L'Alguer i de la publicació cultural "Salpare".

Text de:

Gustau Navarro i Barba. e-mail: navarro@trivium.gh.ub.es

Daniela Tilloca i Fadda. e-mail: zaza@ssnet.it